Suomalaisen ja saksalaisen varhaiskasvatuksen eroavaisuudet
Suomen varhaiskasvatuksen juuret ovat Saksassa, kuten aiemmin mainitsimmekin. Frööbeliläisen, eli saksalaisen varhaiskasvatuksen, kehittänyt Friedrich Fröbel puhui leikin puolesta. Hänen ajatuksensa pedagogiikasta oli puutarha, jossa lapset pääsevät kukoistamaan. Saksan kielellä päiväkoti on kindergarten, mikä suoraan suomennettuna tarkoittaa "lasten puutarha".
Tullessamme Saksaan työelämässäoppimisen jaksolle tiesimme, että työtehtävämme ei kielen takia voi olla samanlainen, kuin Suomessa teo-jaksolla. Tehtävämme tänne tullessa oli tutustua ja vertailla saksalaista varhaiskasvatusta oppimaamme suomalaiseen varhaiskasvatukseen. Nyt tulemme avaamaan, mitä huomioita olemme työpäivien aikana tehneet.
Ensimmäisenä huomiomme kiinnittyi aamupalaan. Suomessa päiväkodissa aamupala tulee päiväkodilta ja on kaikille ruokavalion salliessa samanlainen. Täällä Saksassa jokainen lapsi tuo päiväkotiin tullessaan oman aamupalansa mukanaan. Sopivaan aamupalaan on annettu päiväkodin toimesta ohjeistukset. Hyvä aamupala sisältää leipää ja hedelmää, sekä on sokeriton. Isompien lasten ryhmässä aamuapalan aika on joustava. Lapsi saa itse päättää milloin syö aamupalan. Pienempien ryhmässä aamuapalan aika on yhteinen.
Monessa suomen päiväkodissa on jonkinlainen aamupiiri, mutta täällä Saksassa se vaikuttaa olevan tärkeä hetki päivän alkuun. Aamupiiri on täällä aina samaan kellonaikaan. Kuitenkin aamupiirin sisältö on hyvin samantyyppinen, kuin Suomessakin. Aamupiiri alkaa aina laululla, sen jälkeen katsotaan päivä, ketä on paikalla ja kuinka monta lasta on yhteensä. Tämän lisäksi on valittu ketkä kaksi lasta saavat kattaa pöydän. Lisänä on ollut esim. kuulumisista keskustelua, leikki ja yhteisistä asioista keskustelua. Piiri päätetään yhteiseen loruun.
Leikki on arjessa todella isossa roolissa. Täällä ei ole suomalaiseen tapaan ohjatun toiminnan hetkiä, vaan kaikki tapahtuu vapaan leikin aikana. Jos on jokin yhteinen askartelu tms. niin lapsi tulee tekemään sitä silloin, kun hänelle sopii lähteä hetkeksi omasta leikistään. Leikki voi olla myös vapaata askartelua tai piirtämistä. Leikille annetaan mahdollisuus jatkua pitkään. Samaan leikkiin voi myös palata, rakenteluleikeille on oma säilytys paikkansa.
Suomessa on selvää, että ulkoillaan säällä kuin säällä ja lapsille on oltava päiväkodilla mukana siihen sopiva vaatetus. Ulkoilu tapahtuu yleensä aamupäivällä sekä iltapäivällä. Täällä asia on toisin. Riippuu hyvin paljon ryhmän työntekijöistä, ulkoillaanko päivän aikana ollenkaan. Osassa paikoissa lapset saavat ulkoilla omatoimisesti. Yhdessä ryhmäss on tullut vastaan työntekijöitä, joiden mielestä ulkoilu jokaiseen päivään ja sillä nähdään olevan hyvä vaikutus lapsiin.
Kotopuolessa meille on tuttua, että kaikkien ruokien jälkeen lapset ottavat ksylitolpastillit, mutta täällä Saksassa päiväkodeissa hampaat pestään lounaan jälkeen. Poikkeuksia toki on. Esimerkiksi parina päivänä oli omenaa lounaan jälkkäriksi ja omenan happojen takia hampaita ei pesty.
Suomessa päiväkodeissa kaikki lapset menevät nukkariin, jos eivät nuku niin sitten lepäilevät ja kuuntelevat nukkarissa luettavaa kirjaa, kuuluvaa satua tai musiikkia. Saksassa kaikki pienet myös menevät nukkariin, mutta isommat lapset eivät mene edes lepäämään, jos eivät halua. Tämä on vähän haastavaa iltapäivän kannalta, koska useimmille lapsille tekisi hyvää pienikin lepohetki, ettei iltapäivä menisi ihan riehumiseksi.
Molemmista maista löytyy dokumentti, joka ohjaa varhaiskasvatusta. Suomessa se näkyy arjessa selkeästi esimerkiksi kun suunnittelemme toimintaamme, mutta emme huomanneet samaa Saksassa.
Sanana tiimityöskentely on Suomessa ihan perus kauraa ja tiimit pitävät palavereita lähesviikoittain, mikä myöskin mahdollistetaan päiväkodissa monesti nukkari aikaan. Saksassa asia on hoidettu eritavalla nimittäin, tiimit keskustelevat lasten leikkiessä. Keskustelu on paikoin todella avointa, mutta aremmat asiat siirrytään puhumaan sivummalle. Tämä kaikki aika on pois lasten luota.
Loppu kaneettina voisimme todeta, että maiden väliset erot eivät loppupeleissä ole isoja, mutta tapoja hoitaa asioita on vain erilaisia.
Kommentit
Lähetä kommentti